Mitä larppaus on?

LARP on lyhenne englanninkielisistä sanoista Live action role play, suomennettuna siis liveroolipeli. Olet ehkä joskus pelannut roolipelejä tietokoneella tai muilla pelikoneilla, olet jopa saattanut pelata pöytäroolipelejä, mutta ne eivät ole mitään verrattuna liveroolipelaamiseen. Miksi liikuttelisit tietokoneen ruudulla hahmoa, kun voit itse olla hahmo? Larppaus on jännitystä, seikkailuja ja hienoja kokemuksia. Jatka lukemista niin sinulle selviää kuinka tämä toteutuu käytännössä.


Kaikki alkaa siitä, kun pelinjohtajan korvien välissä syntyy idea. Hän kertoo ideansa mahdollisille pelaajille, jolloin halukkaat voivat ilmoittautua mukaan. Tämän jälkeen pelinjohtaja kirjoittaa jokaiselle pelaajalle hahmon. Hahmolomake kertoo pelaajalle millainen hänen hahmonsa on, millainen hänen tähänastinen elämänsä on ollut ja millainen suhde hänellä on muihin hahmoihin. Pelaaja tutustuu hahmoonsa mahdollisimman hyvin ja valmistautuu peliin huolella.


Ennen peliä pelaajat siis saavat tietoa omasta hahmostaan ja jonkin verran myös muista hahmoista. Lisäksi he saavat tietoonsa pelin alkutilanteen ja siihen johtaneet tapahtumat. Tämän jälkeen kaikki on kiinni pelaajien omista valinnoista ja toimista. Peli alkaa yhteisestä merkistä, jolloin kaikki astuvat hahmojensa sisään ja aloittavat pelaamisen. Mitään käsikirjoitusta ei siis ole eikä peli noudattele mitään etukäteen suunniteltua juonikaavaa. Pelaajat elävät mukana kulloisessakin tilanteessa ja toimivat kuten olettaisivat hahmonsa toimivan. Kyse on siis improvisaatiosta ja eläytymisestä.


Peli päättyy kuten alkaakin eli yhteisestä merkistä. Tämän jälkeen pelaajat lopettavat hahmonsa pelaamiseen ja alkaa pelin purkaminen. Miltä tuntui, mikä jäi askarruttamaan, mitä haluat paljastaa hahmostasi muille? Vaikka puhutaan pelistä, ei larpissa ole voittajia eikä häviäjiä. Tärkeintä on, että kaikki ovat saaneet pelin aikana hienoja uusia kokemuksia.


Peligenret


Larpissa on useita eri genrejä eli tyylilajeja, suosituin näistä taitaa yhä edelleen olla fantasia. Fantasian suosio perustunee siihen, että se on mahdollisimman kaukana todellisesta elämästä. Fantasiapeleihin kuuluvat tyypillisesti taikuus ja yliluonnollisuus, taruolennot, miekanheiluttelut, uljaat sankarit, kauniit prinsessat ja viekkaat pahikset.


                      


Muita käytettyjä genrejä ovat historialliset ja puolihistorialliset pelit, tulevaisuus (kyberpunk ja scifi) sekä nykypäivään sijoittuvat pelit, jotka voivat olla aiheiltaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.


Pelivarusteet


Puvustus ja aseet ovat iso osa larppausta. Vaatetuksen vaatimukset vaihtelevat peleittäin, historialliset pelit vaativat paljon panostusta ja tietoa, fantasiapeleissä voidaan pukeutumisessa mennä vähän sinne päin. Muutamalla vaatekappalella pärjää jo pitkälle, joskin innostuneimmat ompelijat tekevän jokaiseen peliin uuden puvun.


                     


Aseissa tärkeintä on turvallisuus. Lyömäaseet on valmistettava riittävän pehmeiksi, jottei kukaan loukkaa itseään taistelun tiimellyksessä oikeasti. Aseet ovat usein joko lateksia tai itse valmistettuja boffereita, joihin käytetään muovi- ja eristysputkea.

               

                  Itse valmistettuja bofferimiekkoja.


Voisin kirjoittaa ja kertoa larppauksesta kuinka paljon tahansa, mutta totuus kuitenkin on, ettei kukaan voi täysin ymmärtää larppaamista ennen kuin on kokeillut sitä. Ja voipa olla niinkin ettei vielä ensimmäisen pelin jälkeen ihan ymmärrä missä on ollut mukana. Mutta juuri siksi kannattaakin lähteä kokeilemaan, voit saada mahtavan uuden harrastuksen!